mulj.net

crnogorski muzički portal

Wed01172018

Last updateTue, 16 Jan 2018 5pm

Articles

Open Sound Spring Fest - Kanađani kao kod kuće

handsomefursopensound
Kanadski bend Handsome Furs bio je zvijezda Open Sound Spring Festa, koji je održan u baši podgoričkog lokala Soul 2 Soul. Publika, željna nastupa inostranih izvođača, oduševljeno je reagovala na numere ovog sastava i pored toga što je većem dijelu posjetilaca repertoar bio prilično nepoznat. Članovi synth-punk indie grupe, bračni par Aleksei Peri i Den Bokner, do izlaska na binu oko 22 sata, cijelo vrijeme su proveli u publici plešući uz muziku bendova koji su nastupili prije njih, što je prava rijetkost kako među inostranim izvođačima koji su dolazili u ove krajeve, tako i među regionalnim.


U bijelom sakou, crnoj majici i pantalonama Den Bokner je izrazio svoje iznenađenje brojnošću publike s obzirom da su kanađani prvi put u Crnoj Gori. Već sa uvodnim taktovima "Legal Tender", njihovog hita sa posljednjeg studijskog izdanja, bilo je jasno da će ovog puta gitare ostati u pozadini, a glavnu ulogu preuzeti elektronski zvuk koji za svojim sintisajzerom i ritam mašinom stvara Aleksei Peri.
Iako je uloga vokaliste i čovjeka koji komunicira sa publikom u ovom bendu dodijeljena Denu, nježnija polovina Handsome Fursa Aleksei, u crveno-crnoj kariranoj košulji i bosa, je zaokupljala veći dio pažnje publike gimnastikom koju je izvodila na bini u toku nastupa. Sa druge strane, Den je prilično opušteno stupao u komunikaciju sa publikom, kao da svaki dan sviraju u Podgorici, začinjavajući cijeli ugođaj interesantnim anegdotama između pjesama, povremeno pokazujući da raspolaže solidnim fondom riječi na srpskom jeziku, pa izjave sa bine poput "ludilo svirka" već poslije 20-ak minuta njihovog nastupa nisu više bile neočekivane. Mladi bračni par je takođe izjavio da ne želi nikada da se vrati kući, već da žele da žive svirajući po svijetu zauvijek, a posebno je interesantna bila priča vokaliste Dena o prelaženju graničnih punktova na turneji po Balkanu. On je objasnio kako je bend u svim zemljama u regionu, kada bi ih na graničnoj kontroli upitali šta sviraju, tvrdio da svira progresiv džez, dok su ulazeći u Crnu Goru pripadnicima MUP-a na granici rekli da sviraju turbo folk i bez problema nastavili dalje putovanje, "po užasno lošim putevima".
Bilo je interesantno vidjeti podgoričku publiku kako oduševljeno reaguje na numere ovog benda i pored toga što je većem dijelu publike repertoar bio prilično nepoznat. Ređale su se "I'm Confused", "All we want, baby, is everything", "Animals" kao i par novih pjesama, sa predstojećeg albuma Handsome Fursa, koje je publika odlično prihvatila. Aleksei Peri je iskoristila trenutak predaha između pjesama da izjavi da im je drago što su čuli podgorički Shin-Ei koji će im ostati u srcu.
Kanađani su oko 23h priveli svoj nastup kraju, međutim morali su se vratiti na binu poslije 10-ak minuta dozivanja iz publike koja tražila još. Odsviravši dvije pjesme na bis, kulminacija cijelog događaja desila se u trenutku kada se bračni par iz Kanade nakon svirke poljubio na oduševljenje prisutnih koji su im poklonili gromoglasan aplauz. Po završetku svirke dvadesetak fanova je pohrlilo ka bekstejdžu pokušavši da stupi u kontakt s kanađanima uz ljutnju što ih organizatori ne puštaju unutra.
Prije zvijezda večeri nastupio je, takođe prvi put u Crnoj Gori, makedonski sastav Bernays Propaganda. Dalo se primjetiti da i ovaj bend, poput ostalih koji su se predstavili na Open Sound Spring Festu, daleko bolje i energičnije zvuči na svojim živim nastupima nego na studijskim snimcima. Pjesme sa njihova dva studijska izdanja koje su odsvirali karakteriše gruv bendova poput The Gossip, sa naglim prelazima sa tihog na glasno i obrnuto. Predvođeni harizmatičnom pjevačicom Kristinom Gorovskom, čiji energični nastup podsjeća na Karen O iz Yeah Yeah Yeahsa, dok izvrsni Džano Kuč na minimalnom setu bubnjeva uspijeva da odsvira ono što većina bubnjara ne može na regularnom setu, makedonski plesni post-punk kolektiv rafalnim nizom svojih pjesama zapalio je atmosferu pred binom i rasplesao brojnu publiku. Do sredine njihovog nastupa publika je već ispunila i poslednje ostatke slobodnog prostora u bašti Soul 2 Soula, koja se svojim karakterističnim ambijentom pokazala kao idealno mjesto za ovakav događaj.
U rijetkim pauzama između pjesama Gorovska je održavala stalan kontakt s publikom ističući da za dobar koncert 50% krivice snosi publika, te da svi koji žele ne zaborave da mogu poslije svirke doći, popričati i družiti se sa članovima makedonskog benda. Ona je takođe posvetila jednu pjesmu bendu Shin-Ei, čiji ju je nastup, kako kaže, oduševio.
Ovaj mladi sastav nastupio je prvi i, i pored brojnih tehničkih problema na tonskoj probi i u prvoj polovini svirke, uspio da zagrije publiku koja je polako popunjavala prostor ispred bine, što su pokazale i ovacije prisutnih između svake pjesme podgoričkog benda. Kako je svirka odmicala publika je sve bolje reagovala na autorske numere Shin-eia kao i dvije obrade novosadskih grupa Boye i Obojeni Program.
Open Sound nam je priredio više nego uspio događaj, koji je u zemljama u regionu svakodnevnica, a kod nas, nažalost, rijetkost. S obzirom na uspiješnost ovog događaja koji je pokazao da postoji spremnost za organizaciju ovakvih dešavanja i žeđ domaće publike za istim, možemo se ipak nadati da nas u skorijoj budućnosti očekuje sve više sličnih aktivnosti. Treba pohvaliti i odlično ozvučenje kao i prigodan light show koji je prava rijetkost kada su u pitanju klupske svirke u Podgorici.


Biće još svirki


Iz Open Sound organizacije su se zahvalili svima koji su posjetili ovaj događaj, uz izvinjenje zbog kašnjenja početka dešavanja, do čega je došlo, kako kažu, zbog loših puteva po Albaniji kojima su se Handsome Furs i Bernays Propaganda kretali na putu ka Crnoj Gori, te zakasnili na tonsku probu. Kako kažu iz ove organizacije, ovakvih događaja biće još. "Na narednom festivalu se već uveliko radi, a možemo ga očekivati na jesen, jer nam je potrebno dosta vremena kako bi to organizovali najbolje što možemo, kako bi sljedeći festival bio još veći i bolji od ovog" kazao je za Vijesti Dragan Dubljević, predsjednik Open Sounda.

Oduševljeni prirodom, ljudima i muzikom

Den Bokner vokal i gitarista benda Handsome Furs je u razgovoru za Vijesti nakon nastupa na Open Sound Spring Festu izrazio svoje oduševljenje podgoričkom publikom. "Koliko ljudi, ne mogu da vjerujem, prvi put smo ovdje i zaista sam oduševljen reakcijama" kazao je on. Bokner je takođe objasnio da je odavno želio da posjeti Crnu Goru, s obzirom da su već par puta nastupali svuda u regionu osim kod nas, i zapitao se zašto je Crna Gora izolovana od ostatka regiona i zašto rijetko inostrani bendovi gostuju ovdje. Kako kaže, veoma je zadovoljan nastupom svog benda, kao i njihovih saputnika Bernays Propaganda, ali posebno ga je oduševila svirka benda Shin-Ei.
"Ovi momci i djevojke ovdje (upirući prstom na članove benda Shin-Ei), oni su sjajni. Nisam mogao da vjerujem da Andreja ima samo 16 godina. Kad sam ja imao 16 godina imao sam bend, furali smo se na Nirvanu i bili smo užasni. Oni zvuče mnogo bolje nego ja u njihovim godinama".
On je takođe izjavio da je zaljubljen u prirodne ljepote Crne Gore. "Ono što najviše volim u zemljama poput vaše su ljudi. Ali Crna Gora ima tako divnu prirodu. Imate planine, more, sve na dohvat ruke, u par sati vožnje. Srbiju recimo mnogo volim, ali prije svega zbog ljudi. Crna Gora ima divne ljude, ali divno i izgleda." kazao je Bokner najavivši da će bend nakon Podgorice svirati u Dubrovniku, pa u Beču. "U avgustu ćemo opet praviti Balkansku turneju, promovisaćemo novi album i nadam se da ćemo ponovo doći u Podgoricu" otkrio je on.


preuzeto iz dnevnika "Vijesti"

Morrissey