Dan kada je umrla muzika

Rokenrol je još bio ,,mlad’’ kad je početkom februara 1959. godine doživio najsnažniji mogući udarac. Tokom turneje ,,Winter Dance Party’’, u avionskoj nesreći stradali su Buddy Holly, Ritchie Valens i J. P. "The Big Bopper" Richardson. O njihovoj popularnosti upravo govori činjenica da je dan njihove smrti, 3. februar u svijetu muzike ostao upisan kao ,,Dan kada je umrla muzika’’. Tom apokaliptičnom ,,oznakom’’, koja je ostala do danas, jasno se stavilo do znanja o kakvom gubitku je riječ, potvrda njihovog renomea i popularnosti.
Oni su, uz Prislija, Keša, Džeri Li Lusia, Kohrana, vjerovatno najtalentovaniji predstavnici rokenrola toga vremena. Iako stilski vezani za ,,čist’’ RNR i rokabili, krčili su put ka novim tokovima. Buddy Holly je ostao jedan od najvećih inovatora u rok muzici, uzor velikanima poput Dilana ili Lenona, tvorac ,,tex-mex’’ zvuka, a Valens ostaje utemeljivač latino roka.
Njihova smrt je jedan od onih ,,graničnih’’ datuma u rokenrolu, koji ostavljaju prazninu I definitivno utiču na dalje tokove, kao kada su za manje od godinu dana otišli Hendriks, Alan Vilson, Dženis i Morison, ili smrt Ronnie Van Zanta i njegove ekipe iz Lynyrd Skynyrd, odlazak Iana Curtisa, Lenona…
Holly, Valens i ,,The Big Booper’’ Richardson sudbinski su bili vezani za pedesete, i smrt je spriječila da se nastavi jedna od najljepih priča rokenrola i njihov ulazak u šezdesete, koje su svojom magijom, inovacijama i kreativnim uzletom znale bukvalno da ,,istope’’ neke od junaka prethodne decenije.
Eddie Cochran će nekoliko mjeseci nakon tragedije snimiti pjesmu ,,Three stars’’, posvećenu svojim nastradalim prijateljima. On će poginuti u aprilu 1960. Međutim, Don McLean će 1971. godine, kroz legendarni ,,American Pie’’, praktično utemeljiti 3. februar 1959. kao ,,The day the music died’’, i napraviće djelo koje predstavlja putovanje kroz američku muzičku scenu i društveni trenutak, od toga kobnog datuma do nekih takođe nemilih događaja sa kraja šezdesetih i početka sedamdesetih koje je, maltene, označio kao početak kraja rokenrola.
Holly, Valens i Richardson su brzinom munje prošli kroz rokenrol, kroz život... Rijetko je ko (naročito Holly), za tako kratko vrijeme, uradio veće i značajnije stvari - utabao staze, otvorio prostor i ostao jedan od najsnažnijih temelja na kojima se održava rokenrol.

Jovan Jole Vučurović

Lemi. Godina druga...

lemmy301217Lemi je bio jedna od najiskrenijih pojava u rokenrolu, jedan od malobrojnih koji nije pravio kompromise, dovoljno hrabar da da smisao toj gomili buke, snage i muzike.

Jethro Tull - ,,Thick As A Brick'' (1972.) - književnost i rokenrol

jethro040817Paradoksalno, Jethro Tull je najveće probleme sa kritikom imao kada su u pitanju njihovi najbolji, najsnažniji albumi. Tačnije, u principu se očigledno radilo o određenoj pometnji i neshvaćenosti onoga što rade, a jedan ,,neobičan'' bend, sa ,,neobičnim'' temama i ,,neobičnim'' pjevačem koji bjesomučno skače sa flautom se pokušavao ukalupiti i pozicionirati u okvire postojećeg, onoga što je kritika već prepoznavala žanrovski i stilski. Tako smo imali ,,incident'' da je maestralni ,,Aqualung'' na jedan način tretiran od kritike, a potpuno na drugi od strane onih koji su ga stvarali.

Jim Morrison (03. 07. 1971- 03. 07. 2017.)– iskustva dva svijeta

Jim-Morrison-ny-ny-1968Džim Morison nije slučajno svom bendu dao ime The Doors, nije se slučajno opredijelio da istražuje oba svijeta.

Zaborav? - Serđo Blažić (1987-2017.)

serdjo190617Zaslužio je Serđo Blažić da se dostojno obilježi 30 godina od njegovog odlaska. Pa i da širom bivše SFRJ ova 2017. godina bude u njegovom znaku. Zaslužio je to svojom odanošću rokenrolu i kada je vodio najteže bitke... Jednom u životu, od ,,Taša'' do njegove Pule, ,,Uljanika'', ''052''... Ali, umjesto sjećanja na jednu od najznačajnijih ličnosti naše muzike, u međuvremenu je ugašen i pulski "Memorijal Serđo Blažić - Đoser".

Gregg Allman – stub southern rocka

alman020617Gregg i Duane Allman su simboli southern rocka. Kao i braća Van Zant, braća Caldwell...

Krstić i Šaper - ,,Poslednja mladost u Jugoslaviji'' (1987.)

krsticsaper230117Srđan Šaper i Nebojša Krstić su se od osamdesetih, kojima su udarili značajan pečat, oprostili albumom ,,Poslednja mladost u Jugoslaviji''. ''Sakriveni'' iza imena ,,Unutrašnja kontrola'', ''rastavljeni'' od Divljana koji će iste te 1987. godine izbaciti ,,Tajni Život A.P. Šandorova'', ušli su u priču kojom su očigledno htjeli jednim potezom riješiti više situacija - održati kakav takav kontinuitet i kopču, neko bi rekao i privid, sa nekadašnjim Idolima, a u isto vrijeme pokazati da imaju motiv, snagu i kreativnost da budu drugačiji od ,,nasleđenog''.

Ian Curtis - izvjesnost odlaska

iancurtis111016Ian Curtis... Nekome je slao poruku da je strah pobijeđen, da se više ne boji. Probija se i odjekuje kroz ,,Insight'' ta nada, dilema... Ohrabrenje pred put, konačna odluka, poziv u pomoć, iščekivanje odgovora, opet ohrabrenje. U tom krugu je bio potpuno siguran u sebe. Jedrenjak bez posade, nikoga da bude, da vidi, bilo koga.
I bol, koji je pokušao da podijeli, a ne da prenese.

Gram Parsons – tačka spajanja kantri muzike i rokenrola

gram040716U trenutku kada je Phil Kaufman na lomači ,,predao'' tijelo Gram Parsonsa pustinji Mohave, značaj Parsonsa za rokenrol još uvijek nije bio toliko evidentan.

 

"Muzika izražava ono što se ne može reći, a o čemu je nemoguće ćutati".
Viktor Igo

The Bad Plus
cache/resized/8c1d17f1494eae7a23f52d9a82569169.jpg
cache/resized/507e063f8656f111232fa8f964267a86.jpg
cache/resized/e26010f4bbb2da0b30619a4f9f81bdd7.jpg
cache/resized/bbdcd05997565675bd4de987abbb5070.jpg
cache/resized/ca3c7878db5580191e3462830eb5d1cc.jpg

ALBUM STREAM

The Bad Plus

The Bad Plus je jazz trio iz Minneapolisa, Minnesotw, koji čine basista Reid Anderson, pijanista Orrin Evans i bubnjar Dave King. Osnovani su 1989. godine i do sada objavili šest studijskih albuma. Never Stop II je njihovo sedmo izdanje.

Uživajte!!!

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…