Nina Simon (5. dio): “Borba za ravnopravnost"

nina121216"Voljela bih da znam kakav je osjećaj biti slobodan"

Možda je onima koji nikada nijesu osjetili segregaciju na svojoj koži lako da kažu 'čekaj'. Ali kada vidite bijesne gomile kako linčuju nečije majke i očeve; kada vidite policajce pune mržnje kako psuju, udaraju pa čak i ubijaju vašu crnu braću i sestre; kada vidite da velika većina dvadeset miliona vaše crne braće pati u kavezu siromaštva u sred jednog bogatog društva; ...kada vaše ime postane 'crnčuga', vaš nadimak 'dečko' (bez obzira na godine) a vaše prezime 'Džon'... Kada vas danju kinji a noću proganja činjenica da ste crne puti, kada ste konstantno na oprezu i nikada tačno ne znate šta da očekujete, i muče vas unutrašnji strahovi i prezir drugih; kada se trajno borite sa osjećajem da ste niko i ništa – tada shvatate zašto je teško čekati.

Nina Simon (4. dio): “Najveće ljubavi gospođice Simon"

ninas4Nina Simon bila je žena velike snage, sjajnog glasa i veoma specifičnog karaktera. Pošto je bila očeva ljubimica, bila je naviknuta na bezgraničnu ljubav i zaštitu, što je očekivala od svakog muškarca sa kojim se kasnije susrela. Kako je bilo moguće da žena poput nje, međunarodna zvijezda i dobro poznata buntovnica, toliko zavisi od muškaraca?

Vijek Billie Holiday (2. dio) - Na putu ka vrhu

Billie-152Nekoliko godina nakon što je započela život po klubovima, malu D je otkrio John Hammond. Iskusni producent je, biografi kažu svratio u klub Coven kako bi čuo Monette Moore, ali je našao njenu zamjenu. "Njeno pjevanje je zamalo promijenilo moj muzički ukus i život. Ona je bila prva pjevačica na koju sam naišao koja je zapravo pjevala kao pravi genije jazz improvizacije" – govoriće kasnije Hammond.

Vijek Billie Holiday (1. dio)

billie-holiday-signature-gardenia-une-voix-noirePisao je ovih dana Branimir Štulić bakćući se sa beogradskim i zagrebačkim pravnim sistemom, kako ne želi da skapa poput prelijepe dive Billie Holiday. Nije slučajno, Džoni prizivao u sjećanje famoznu Lady Day tik pred njen stoti rođendan. Sa druge strane, razlozi prizivanja tragične figure džeza nije u potpunosti opravdano.

Nina Simon (3. dio): “najvažniji muškarac u njenom životu"

Nina-Simone-Piano-BassNinin odnos sa ocem, Džonom Divajnom, imao je veliki uticaj kako na njeno djetinjstvo tako i na pozniji dio života. Imala je samo 13 godina kada joj se otac razbolio i imao ozbiljnu operaciju – izvađen mu je želudac, zatim ispran i na kraju vraćen u tijelo. Niko nije zasigurno znao da li će se ikada oporaviti, i nije bilo nikog ko bi se o njemu brinuo osim male Nine. Ostatak porodice imao je sopstvene obaveze, kako bi nastavili da žive iako su ostali bez jedne plate u porodici.

Nina Simon (2. dio): “Djevojčica za klavirom"

nina-simone-2Džejms Boldvin, afro-američki pisac i Ninin dobar prijatelj, rekao joj je jednom prilikom: "Ovo je svijet koji si stvorila sama za sebe, Nina, i sada moraš živjeti u njemu." Tokom čitavog života ona bi se prisjećala ovih riječi, i one su se javljale u hiljadama naučenih pjesama, negativnih kritika i rasprava, svaki put kada bi se osjetila zarobljenicom sopstvene sudbine. Baš te riječi su je tjerale da nastavi dalje, čak i u najtežim momentima. Nina je, međutim, znala da postoji jedan svijet na koji nije mogla da utiče, iako je morala da živi i u njemu. Svijet bijelog čovjeka.

Nina Simon (1. dio): “Pjevam kako bih znala da sam živa”

NinaSimoneNB2Nina Simon je rođena 1933. godine kao Junis Ketlin Vejmon u Trajonu, malom gradu u Sjevernoj Karolini. Još od djetinjstva bila je u kontaktu sa muzikom zahvaljujući majci, Meri Kejt, koja je bila posvećena crkvi i koja joj je uvijek pjevala pjesme sa crkvenih okupljanja, ali i ocu, Džonu Divajnu, koji je, iako nije baš najbolje pjevao, bio izvrstan plesač, a svirao je klavir, harmoniku i gitaru. Uz sve to je radio i kao zabavljač.

Subkulture u Britaniji 6. dio - Navijači i huligani

British-hooligansBritanija je u svijetu poznata kao kolijevka fudbala – još u devetnaestom vijeku Englezi su osnovali prve fudbalske klubove i fudbalski savez; a uz to, na britanskom tlu su nastale i prve organizovane grupe navijača.

Subkulture u Britaniji 5. dio - Punk i sloboda

punksDruga polovina sedamdesetih godina u Britaniji ostaće upamćena, između ostalog, i po pojavi „pank" (punk) subkulture. Kao godinu u kojoj je nastala ova subkultura izvori najčešće navode 1976. ili 1977. godinu, a London se smatra njenom kolijevkom.

 

"Muzika izražava ono što se ne može reći, a o čemu je nemoguće ćutati".
Viktor Igo

The Bad Plus
cache/resized/8c1d17f1494eae7a23f52d9a82569169.jpg
cache/resized/507e063f8656f111232fa8f964267a86.jpg
cache/resized/e26010f4bbb2da0b30619a4f9f81bdd7.jpg
cache/resized/bbdcd05997565675bd4de987abbb5070.jpg
cache/resized/ca3c7878db5580191e3462830eb5d1cc.jpg

ALBUM STREAM

The Bad Plus

The Bad Plus je jazz trio iz Minneapolisa, Minnesotw, koji čine basista Reid Anderson, pijanista Orrin Evans i bubnjar Dave King. Osnovani su 1989. godine i do sada objavili šest studijskih albuma. Never Stop II je njihovo sedmo izdanje.

Uživajte!!!

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…