mulj.net

crnogorski muzički portal

Mon12112017

Last updateMon, 11 Dec 2017 8pm

Milan B. Popović, beogradski pesnik, rok novinar, kolumnista i publicista: Poezija i rokenrol - pokretačka snaga

milanbpopovic
vrembrt
sladjana
Kako biste opisali Milana B. Popovića?
Sebe najbolje opisujem u svojim knjigama pesama kojih je do sada objavljeno četiri u izdanju beogradske "Narodne knjige". Takođe, sebe najbolje opisujem i u svojim ispovednim, buntovnim, protestnim, misaonim, religijskim, refleksivnim stihovima, ali i novinskim CD recenzijima i člancima. Svugde ostavljam svoj lični autorski i umetnički pečat i trag.

 

S obzirom na širok obim stvaralaštva, šta je ono što će prvo izaći iz Vaše „fabrike"?
Potpuno novi CD. O tome ću Vam više reći kada ga objavim. Biće to u prvom kvartalu sledeće, 2014. godine.

Poslednja objavljena knjiga „Na kori integralnog hleba i olovci" je možda iznenadila jedan dio javnosti. Otkud ideja za ovakvo izdanje i imate li neku povratnu informaciju vezano za nju?
Ideja je bila moja lična, svakodnevna tema, ali se poklopilo da sa temom o kojoj sam govorio u svim pesmama te knjige, mnogi uspevaju da pronađu deo sebe, i da im se knjiga, na kraju, dopadne, možda i više nego li prve tri moje knjige. To je jedna satirična knjiga a uvodnu reč su napisali fenomenalni i legendarni Raša Popov i Branislav Lazić-Bandža.

Oni koji prate muzička dešavanja u regionu kada čuju Vaše ime, prvo se sjete CD kompliacije „Vreme brutalnih dobronamernika". Koliko je vremena trebalo da se ovakav projekat realizuje. Možete li nam reći više o samom procesu nastanka, pošto su već svi upoznati sa finalnim proizvodom.
Tri godine je trajao proces nastanka diska i (mog, i samo mog) skupljanja sponzora/donatora. Taj deo je bio najteži. Sa umetnicima i bendovima nisam imao problema. To je funkcionisalo po planu i dogovoru.

Iako kompilacijom dominira tvrđi zvuk, na njoj se pojavljuju i „lakši" zvuci poput "Instant Karme". Otkud to?
Pročitao sam jedan njihov intervju u jednim beogradskim dnevnim novinama i naslov tog intervjua je ukazivao da oni postoje zbog umetnosti a ne zbog para. To me je dotaklo, i rekao sam da moram da ih kontaktiram, pošto razmišljamo na potpuno isti način. Oni su moje knjige pročitali, odabrali pesmu i ona se našla na CD-u "Vreme brutalnih dobronamernika". Na kompilacijskom albumu „Vreme brutalnih dobronamernika" nalazi se 18 grupa i izvođača: Slađana Milošević „Alogia", „Instant karma", „Abonos", „Art diler", „Backbone", „Tales of dark", „Broken strings", „Atlantida", „Disparador", „Amaranth", „A. R. Club", „Heaven rain", Iskaz, „Darkshines", „Asphalt Chant", „Seraphim" i „Demether". Na ovom umetničkom projektu je učestvovalo i kreativan doprinos dalo 70 muzičara i kompozitora i na njoj su zastupljeni moji stihovi. Svi su se okupili oko ideje spajanja popularne muzike i savremene poezije u jednu neraskidivu celinu. Saradnja sa legendarnom srpskom i svetskom multitalentovanom umetnicom Aleksandrom Slađanom Milošević je najsvetliji umetnički momenat ovog CD-a. Ponosan sam na to, jer mi se čini da u njenoj višedecenijskoj i raznorodnoj karijeri, ne postoji ni jedna pesma a da se meni lično ne dopada. To je zaista redak primer u diskografiji da mi se svaki njen rad dopada. Jednostavno, naše energije su iste, i veoma mi je drago što je oberučke prihvatila moj poziv da sarađuje sa mnom na pesmi „Izdaja, ja bih da odmorim dušu". Pri odabiru sastava na CD-u, vodilo se računa prvenstveno o kvalitetu, ali i o teritorijalnoj rasprostranjenosti muzičara-učesnika, tako da se na CD kompilaciji, pored nekoliko sastava iz Beograda, nalaze i umetnici iz Kragujevca, Novog Sada, Smedereva, Zrenjanina, Pančeva, Petrovca na Mlavi, Banja Luke i drugih gradova. Likovna oprema i dizajn omota rad je akademskog slikara-grafičara, Jakše Vlahovića. Više informacija i potpuno besplatan "download" ovog sad već raritetnog diska u mp3 formatu sa kompletnom knjižicom i press materijalom možete pronaći na sajtu www.MolitvaTetoviranogSrca.com koji je idejno osmislio gospodin, čovek i umetnik Goran Kostić, IT stručnjak vrhunskog ranga, te mu se obratite ukoliko želite originalni sajt.

Šta se najčešće može čuti iz Vašeg muzičkog plejera i koliko inspiracije crpite iz muzike?
Najviše se mogu čuti pesme grupa kao što su "Guns n roses", "Skid row", "EKV", "Trip at 7" i drugih sastava. Inspiriše me život.

Dugogodišnji ste rok-novinar, da li je to vrsta u izumiranju ili joj internet može pomoći u preživljavanju?
Ja i, doduše, još poneki rok kritičari starije generacije smo još uvek dovoljno žilavi, uporni i dosledni svojim idejama i velikoj volji da pomognemo balkanskoj pre svega rokenrol sceni. Dok je nas, ta vrsta ljudi neće izumreti. Kada nas fizički ne bude bilo, možda i hoće, videćemo šta će budućnost doneti. Sadašnjost je surova, ali se ja ne predajem tako lako.

Kakvo je Vaše viđenje muzike na prostoru tzv regiona?
Postoji puno mladih bendova koji vredno stvaraju svoj autorski materijal i to treba ceniti, i medijski ih potpomognuti.

Kamo sjutra?
Umetnost i samo umetnost. To je moj put, bio je, sada ga živim, i živeću do kraja sa tim ubeđenjem, da su umetnost i ljubav pokretačka snaga.

razgovarao: Marko

Morrissey