Feb 13, 2018

Kultur Shock pjesmom izbjeglica najavili novi album

Družina sastavljena od ljudi različitih kultura, predvođena karizmatičnim sarajlijom Srđanom Ginom Jevđevićem, još jednom upire prstom u društvene probleme sa novim singlom „Refugee Song“, koji je ujedno najavljuje i njihov 11. album.

„Refugee Song govori o besmislenosti svrstavanja svijeta na prvi, drugi i treći. Niko od nas ne odlučuje o tome gdje će da se rodi i u kakvoj će porodici odrasti, te šta će se dogoditi tokom njegovog života, da će ga možda natjerati da potraži dom negdje drugo. Prepustiti potpunoj slučajnost, kao što je rođenje i okolnosti u kojima se čovjek nađe, vrednovanje ljudskih bića je ne samo neinteligentno nego i protuprirodno i besmisleno”, navodi se u saopštenju benda povodom objave pjesme i spota.

“Niko ne ide iz svoga doma u drugi svijet iz čiste obijesti ili zbog toga što mu je dosadno. Rijetki odlaze u potragu za svojim snovima, a ogromna većina da bi jednostavno preživjeli ili zato što se nalaze u životnoj opasnosti“ govori Srđan Jevđević.

U pjesmi se govori i o problemu tzv. „ljevice“, koja je nekad i saučesnik u zločinu koji prouzrokuje desna orijentacija.

„Nisu direktno veći problem,teško je biti veći problem od fasista, ali njihova narcisoidnost, neiskrenost u izražavanju brige za druge i nipodaštavanje svega što njih direktno ne zanima i u čemu nemaju svoj pomodarski interes ih može vrlo brzo toliko otuđiti od naroda. A onda, kako se to ponovilo par puta kroz historiju, u tom momentu fašisti jedva čekaju da narodu pruže svoju ruku i ‘spas kroz nacioanalizam i mržnju’. Zbog toga, hipsteri i ‘krema’ ljevice imaju strašnu historijsku odgovornost. Nažalost, znam da su pravo moderni, al ne vjerujem da su dovoljno pametni da to skontaju i na sekund prestanu da misle o sebi, te da shvate u kakva su nas govna uvalili. Nije ovo zajebancija ljudi. Svijet ode u onu stvar jer ste vi predobri i ‘too cool’ za narod”, kazao je lider benda Kultur Shock.

Video spot je režirao Dima Levenchuk, režiser iz Seattlea, koji je režirao i spot za pjesmu Sloboda sa Edom Maajkom. Refugee Song je jedna od dvije pjesme iz EP-a pod nazivom „Drama“, koja treba da napravi uvertiru u njihov novi album. Uskoro će izaći i drugi dio Drame pod nazivom „Miracula Fantastica“.

Kultur Shock se ne pojavljuje kad nema šta da kaže, te nikad ne sviraju reda radi. Na ljeto kreću na novu svjetsku turneju, a do tada će svoje vjerne fanove širom svjeta počastiti sa nekoliko novih pjesama, prije izlaska samog albuma.

 

"Muzika izražava ono što se ne može reći, a o čemu je nemoguće ćutati".
Viktor Igo

The Bad Plus
cache/resized/8c1d17f1494eae7a23f52d9a82569169.jpg
cache/resized/507e063f8656f111232fa8f964267a86.jpg
cache/resized/e26010f4bbb2da0b30619a4f9f81bdd7.jpg
cache/resized/bbdcd05997565675bd4de987abbb5070.jpg
cache/resized/ca3c7878db5580191e3462830eb5d1cc.jpg

ALBUM STREAM

The Bad Plus

The Bad Plus je jazz trio iz Minneapolisa, Minnesotw, koji čine basista Reid Anderson, pijanista Orrin Evans i bubnjar Dave King. Osnovani su 1989. godine i do sada objavili šest studijskih albuma. Never Stop II je njihovo sedmo izdanje.

Uživajte!!!

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…